Ceviz Aşılama Teknikleri
24 Temmuz 2024

Ceviz Aşılama Teknikleri

Ceviz Aşılamanın Önemi ve Yöntemleri

Ceviz aşılaması, ceviz ağaçlarının verimliliğini artırmak ve farklı türleri bir araya getirmek amacıyla yapılan önemli bir tarımsal uygulamadır. Bu işlem uzman kişiler tarafından dikkatle yapılmalıdır. Aşılama işlemi için doğru zaman seçimi ve aşılama yapılacak fidanın sağlıklı olması son derece önemlidir. Doğru zamanlama, aşının tutma olasılığını artırır ve fidanın ömrünü uzatır. Yanlış zamanlama ise aşının verimsiz olmasına ve fidanın ömrünün kısalmasına neden olabilir. Ceviz aşılaması yöntemleriyle daha kaliteli ürünler elde edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, farklı cins ağaçların ceviz ağacına dönüştürülmesi de mümkündür. Şimdi, ceviz aşılaması için kullanılan çeşitli yöntemlere göz atalım.

Yan Göz Aşısı

Yan göz aşısı, ceviz aşılaması yöntemleri arasında yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Bu aşılama yöntemine başlamak için çöğürün kabuklamasının kontrol edilmesi gerekir. Çöğürler aşıya uygun hale geldikten sonra, aşılama işleminden bir hafta önce sulanmalıdır. Sulamadan sonra çöğürlerin yaprakları temizlenerek uç kısımları alınmalıdır. Üç adet soluk dal bırakılarak bu işlem yapılmalıdır. Aşı işlemi sırasında en önemli unsurlardan biri, aşı kalemlerinin günlük olarak kesilip hazırlanmasıdır. Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin ve dolgun olursa, aşının tutma olasılığı o kadar yüksek olur. Aşı kalemlerinin uç kısmında oluşan gözlerden göz alınmamalıdır. Aşı yapmak için çift ağızlı özel aşı bıçağı kullanılmalıdır. Aşı yapılırken, kullanılan çöğür ile aşı kaleminin aynı yılın sürgünü olmasına dikkat edilmelidir. Aşı yapılan bölgenin aşı bağı ile bağlanması, aşının daha hızlı tutmasını sağlar. Yaklaşık üç hafta sonra aşılar kontrol edilir ve aşı bağları çözülür. Böylece ceviz fidanı için gerekli aşılama yapılmış olur.

Dilcikli Ceviz Aşısı

Dilcikli ceviz aşısı, ceviz fidanları için aşılama sırasında kullanılır. Bu yöntemde, aşı yapılacak çöğür ile kalemin yaşlarının farklı olduğu durumlarda da işlem yapılabilir. Bu yöntem, genellikle yaz aylarında yapılan yan göz aşılarının tutmaması durumunda ikinci yılın ilkbaharında uygulanır. Dilcikli aşı ile ceviz ağacının aşılanması amaçlanır. Kalem ile çöğürün aynı kalınlıkta olması, bu aşının tutması için oldukça önemlidir. Yan göz aşısından olumsuz sonuçlar alındığında, bu yöntemin uygulanması önerilir.

Omega Ceviz Aşısı

Omega ceviz aşısı, yan göz aşısının tutmadığı türlere uygulanacak yöntemler arasında yer alır. Bu yöntemde, yan göz aşısının tutmadığı çöğürler araziden sökülerek sıcak kontrollü kapalı bir alanda aşılanır ve muhafaza edilir. Bu yöntemle, yan göz aşısı tutmayan çöğürlere uygulanarak aşının tutması sağlanır.

Yarma Kalem Ceviz Aşısı

Yarma kalem ceviz aşısı, yaz döneminde tutmayan çöğürlere uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem, bir yaşındaki çöğürlerle birlikte beş yaşına kadar herhangi bir ağaca da uygulanabilir. Cins olmayan ceviz fidanları dahil tüm ağaçlara bu işlem uygulanırken, en önemli dikkat edilmesi gereken konular ilkbahar döneminde yapılacak aşılarda yabani olan ağaçların çoğu tepesini aşılama öncesi fidanın kalınlığına bağlı olarak toprak seviyesinden yukarıda 30 santim uzunluğunda kesilmesi gerektiğidir. Daha sonra öz suyunu akıtmasıyla 10 gün beklenmeli ve ardından aşının yapılmasıdır. Bu yöntemle herhangi bir ağaca ceviz aşısı yapılabilir.

Aşılama Sonrası Bakım

Aşıların başarılı olup olmadığını sürekli kontrol etmek ve gerekli sulamaları yapmak, ceviz fidanlarının sağlıklı büyümesini sağlar. Bu şekilde, bir sonraki yıl toprağa dikilecek aşılama ceviz fidanının tutması sağlanmış olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aşılama Süreci

Aşılama Süreci

Bitki Aşılama Nasıl Yapılır?

Bitki Aşılama Nasıl Yapılır?

Badem Aşılama Nasıl Yapılır?

Badem Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Aşılama Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Aşılama Türleri ve Özellikleri

Gebelikte Aşılama Türleri ve Özellikleri