Meyve Aşılama Nasıl Yapılır?
24 Temmuz 2024

Meyve Aşılama Nasıl Yapılır?

Meyve Aşılamanın Önemi ve Teknikleri

Meyve aşılaması, iki bitki parçasını bir araya getirerek, bu parçaların birlikte büyümelerini ve gelişmelerini sağlayan bir bahçecilik sanatıdır. Yeni bitkinin üst kısmını oluşturan kısma "kalem," alt kısmı oluşturan kısma ise "anaç" denir. Meyve aşılaması, meyvenin kalitesini iyileştirmek ve daha iyi cins meyveler elde etmek amacıyla yapılır. Eğer bahçemize diktiğimiz meyve fidanı aşılı değilse, büyüdüğünde yabani olabilir ve istenilen kalitede meyve vermez. Bu nedenle, dikilen fidanlardan iyi meyve alabilmek için, fidanları başka bir cins meyveyle aşılamak gereklidir.

Aşılama Yöntemleri ve Uygulamaları

Meyve aşılaması, doğrudan doğruya ağaçlara uygulanabilir. Bir yabani ağaç, aynı familyadan bir başka ağaçla aşılandığında, aşılanan ağaç o ağacın meyvesini verir. Ayrıca, bazı cins meyve ağaçlarına başka cins meyve ağaçları da aşılanabilir. Hangi ağaçlara ne gibi ağaçların aşılanabileceği aşağıda belirtilmiştir:

  • Şeftaliye: Kayısı, erik, badem
  • Ayvaya: Malta eriği, muşmula
  • Eriğe: Şeftali, kayısı, badem
  • Elmaya: Armut
  • Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik
  • Ahlata: Armut, muşmula, ayva
  • Vişneye: Kiraz

Aşılama Türleri

Aşılamalar iki ana bölüme ayrılır:

1. Kalem Aşısı: Üzerinde göz bulunan bir dalcıklarla yapılır. Başlıca üç çeşidi vardır:
  • Yarma kalem aşısı
  • İngiliz usulü yarma aşısı
  • Çoban aşısı

2. Göz Aşısı: Bu yöntem, özellikle genç fidanlara uygulanır ve genellikle yaz aylarında yapılır. Göz aşısı, kalem aşısına göre daha hızlı sonuç verir.

Yarma Kalem Aşısı

Yarma kalem aşısı, genellikle bilek kalınlığında ağaçlara uygulanır. Ağaçlar daha kalınlaşmış ise, yarası büyük olacağından aşı tutmayabilir. Yarma kalem aşısı, ağacın gövdesinde toprak hizasından yapılabileceği gibi, yerden metre yukarısından da yapılabilir. Ağaç testereyle dümdüz kesilir.

İngiliz Usulü Yarma Aşısı

İngiliz usulü yarma aşısı, yarma kalem aşısının yapılamayacak kadar büyük olan ağaçlara uygulanır. Yarma aşısından daha kolay yapılır. Aşılanacak fidan kesildikten sonra üzerinde ayrıca çentikler açılır. Aşı yaparken, aşı sazıyla sıkıca sarılır ve aşılama tamamlanır.

Çoban Aşısı

Çoban aşısı, yarma kalem aşısının yapılamayacak kadar büyük ağaçlara uygulanır. Yarma kalem aşısından daha kolaydır. Aşılanacak ağaç istenilen boyuta kesilip temizlenir. Sonrasında kabuğu birkaç yerden sağa sola açılır. Bu aşıda kalem genellikle yalnız bir yanında yontulup ağacın gövdesine gelecek şekilde çıkıntılar açılır.

Sonuç

Meyve aşılaması, meyve kalitesini artırmak ve daha verimli meyve ağaçları elde etmek için önemli bir tekniktir. Bu yöntem, bahçecilikte önemli bir yer tutar ve doğru uygulandığında başarılı sonuçlar verir. Aşılama tekniklerinin doğru ve titizlikle uygulanması, meyve ağaçlarının sağlıklı ve verimli olmasını sağlar.

Ekstra Bilgi: Aşılamadan sonra, aşı yapılan bölgenin bakımı da önemlidir. Bu bölge, zararlı böceklerden ve hastalıklardan korunmalı, düzenli olarak kontrol edilmelidir. Aşılama yapılan ağaçların sulama ve gübreleme işlemleri de ihmal edilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aşılama Süreci

Aşılama Süreci

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erik Aşılama Nasıl Yapılır?

Erik Aşılama Nasıl Yapılır?

Gül Nasıl Aşılanır?

Gül Nasıl Aşılanır?

Armut Aşılama Nasıl Yapılır?

Armut Aşılama Nasıl Yapılır?

Gebelikte Aşılama Türleri ve Özellikleri

Gebelikte Aşılama Türleri ve Özellikleri

Badem Aşılama Nasıl Yapılır?

Badem Aşılama Nasıl Yapılır?