Aşılama Türleri ve Özellikleri
21 Haziran 2024

Aşılama Türleri ve Özellikleri

Aşılama Yöntemi

Aşılama, korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen bir yıl boyunca gebelik sağlanamayan çiftlerde kullanılan basit bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde baba adayından alınan sperm hücreleri, belirli prosedürlere göre rahim içine transfer edilir. Aşılama tedavisinde başarı şansı yaklaşık %20 civarındadır. Geleneksel olarak meni vajina kanalına bırakıldığında başarı şansı sadece %5'tir, ancak bu yöntem günümüzde pek tercih edilmemektedir. Günümüzde popüler olan aşılama tekniği, sperm hücrelerinin özel koşullarda ayrıştırılarak özel enjektörler yardımıyla anne rahmine bırakılmasıdır. Bu yöntemle gebe kalma şansı daha yüksektir.

Aşılama Zor Bir İşlem mi?

Aşılama oldukça basit bir tedavi şeklidir. Ancak aşılama uygulanmadan önce çiftlerin doğal yollarla gebelik denemesi tavsiye edilir. Gebe kalmaya karar verilmiş, ancak uğraşlara rağmen bir yılı aşkın süredir gebe kalınamıyorsa gerekli tetkiklerin yapılması ve uygun görüldüğü takdirde aşılama yöntemine başvurulması gerekir. Gelişmiş teknolojik imkânlarla gerçekleştirilen aşılama süresince anne adayı herhangi bir ağrıya maruz kalmaz.

Aşılama Kimler İçin Uygundur?

Aşılama, kadında yumurta üretimi ve erkekte sperm üretimi varsa uygulanabilecek bir yöntemdir. Annede yumurta üretimi veya baba adayında sperm üretimiyle ilgili bir sorun varsa önce bu sorunun tedavi edilmesi gereklidir. Aksi halde, aşılama işleminden başarı elde edilemez. Anne ve baba adayı için aşılama öncesi tüm değerlerin incelenmesi gerekir. Aksi halde direkt aşılama yapıldığında sonuç olumsuz olabilir. Aşılama birçok kez tekrarlandığında çiftleri psikolojik olarak derinden etkileyebilir. Dolayısıyla işlemden önce tedaviyi üstlenen hekimin tüm tetkikleri yapması gerekir. Aileye hekim tarafından gerekli bilgiler ayrıntılı bir şekilde verilmelidir. Aşılama tedavisinin uygulanabileceği durumlar şu şekildedir;
  • Baba adayının sperminde sayıca azlık ya da hareket düşüklüğü varsa
  • Kadında yumurtlama yoksa
  • Kısırlığın nedeni açıklanamamışsa
  • Servikste yapısal bozukluk varsa
  • Çikolata kisti varlığında
  • 40 yaşını aşmamış kadınlarda
  • Polistik over sendromunda

Aşılama Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aşılama tedavisinden önce çiftlerin dikkat etmesi gereken bazı ayrıntılar bulunmaktadır. Baba adayından elde edilecek spermin sağlıklı ve yoğun olabilmesi için aşılama öncesindeki 48 saat boyunca alkol, uyuşturucu madde veya ilaç kullanımı kesinlikle olmamalıdır. Bu maddeler sperm yapısını olumsuz etkiler ve olumsuz sonuçların yaşanmasına yol açar.

Aşılama gerçekleştirilecek anne adayının da tedaviden kısa süre önce vajinası için krem, losyon gibi maddeler kullanmamış olması gerekir. Sperm rahme transfer edildiğinde bu tarz maddelerin kalıntıları ile karşılaşabilir ve problemler yaşanabilir. Aşılama yaptıracak çiftlerin stresten uzak kalması gerekmektedir. Çiftler birbirine destek olmalıdır. Anne veya baba adayının tedaviden önce ağır egzersizler yapmaması ve sıcak ortamlarda bulunmaması gerekir. Anne adayı sigara kullanıyorsa tedavi yapılmadan en az üç ay önce sigarayı bırakmış olmalıdır. Ayrıca anne adayının aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmaması gerekir. Tedaviden önce uygun kiloya ulaşması tedavinin başarısı için önemlidir. Aşılamadan üç gün önce cinsel birleşme bırakılmalıdır.

Aşılama Ne Kadar Sürer?

Aşılama yöntemi birkaç dakika içinde tamamlanan basit bir yöntemdir. İşlem anında herhangi bir anestezik madde kullanılmamaktadır. Anne adayı jinekoloji masasına yatırılarak muayene pozisyonu alır. Vajinaya tedavi için uygun ekipmanlar yerleştirilerek transfer anında enjektörün rahim içine kolayca girmesi sağlanır. Birkaç saniye içinde hekim spermleri bölgeye göndererek tedaviyi sonlandırır. Tedavi sonrasında anne adayı yaklaşık 20 dakika kadar dinlenerek günlük hayatına dönebilir. Aşılamadan sonra yaşanan olumsuz olaylar vakit kaybetmeden hekime bildirilmelidir.

Aşılama Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aşılama tedavisine dahil olan anne adayları günlük hayatlarına döndüklerinde olumsuz bir olayla karşılaşacak korkusu yaşarlar. Tedaviyi olumsuz etkilememek adına endişe duyarlar. Anne adayı, tedaviyi üstlenen doktorun önerilerine uyduğu takdirde olumsuz bir sorunla karşılaşmaz. Anne adayında olumsuz bir durum söz konusu değilse üç gün dinlenmesi yeterli olur. İşlem için çift başka bir şehirden tedavi merkezine gelmişse aşılama yapıldığı gün dönüş yapmamalıdır. Aşılamadan bir gün sonra seyahat yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ceviz Aşılama Teknikleri

Ceviz Aşılama Teknikleri

Tüp Bebek Aşılama

Tüp Bebek Aşılama

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Badem Aşılama Nasıl Yapılır?

Badem Aşılama Nasıl Yapılır?

Erik Aşılama Nasıl Yapılır?

Erik Aşılama Nasıl Yapılır?

Gebelikte Aşılama Türleri ve Özellikleri

Gebelikte Aşılama Türleri ve Özellikleri

Gül Nasıl Aşılanır?

Gül Nasıl Aşılanır?

Zeytin Aşılama Nasıl Yapılır?

Zeytin Aşılama Nasıl Yapılır?