Aşılama Teknikleri

Aşılama Teknikleri

Aşılama Teknikleri, Tarımsal üretim de söz sahibi olabilmek için geliştirilen aşılama teknikleri, elde edilen ürünün pazar değerinin artmasına, daha fazla gelir elde edilmesine neden olacaktır. Aşılama, üretmek istediğimiz ürünün, dayanıklı başka bir bitki ile birleştirilerek, kaynaştırılması ve birleştirilmesi tekniğidir. Aşılama yapılırken, aşılanacak anaç ile aşı kaleminin düzgün çakıştırılması, aşının tutması için en önemli işlemdir. Aşı işleminde anaç kısım kök, kalem ise bitkinin taç ve gövde kısmını meydana getirir. Aşılama daha çok yüksek kaliteli ürünler elde etmek için kullanılır.

Aşılamaya neden ihtiyaç duyarız?

Bitki türlerinin kolayca ve başka uygulamalar ile çoğalmayan çeşitlerinin yok olmaması, kaliteli ağaçların çeşitlerini değiştirmek, istenilen türde büyük ağaçların ve süs bitkilerinin çoğalmasını sağlamak, ağaçların hasarlı kısımlarının onarımı aşılamanın nedenlerindendir. Ayrıca bodur ağaçları anaç olarak kullanarak yararlanmak ve ağaçta virüs olup olmadığını anlamak için de aşı yapılabilir.

Aşı yaparken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
  • Aşı yapılacak kalem sağlıklı, genç kalemler olmalıdır,
  • Anaç bitkiler yüksek kaliteli tohumdan elde edilmiş genç fidanlar olmalıdır,
  • Kalemler prensip olarak, normal gün ışığında büyümüş, gelişkin, güçlü sürgünlerden seçilmelidir. Anormal büyüme gösteren sürgünler kalem olarak kullanılmaz.
  • Su da büyüyen sürgünler kalem olarak kullanılmamalıdır
  • Yaprağını döken türlerden alınacak kalemler aralık ocak şubat aylarında alınmalı ve soğuk hava deposunda saklanabilir.
  • Kalem olarak kullanılacak malzeme, ağacın üst dallarından alınır ise, bol çiçek verir,
  • Genel olarak ağaçların üst dallarından alınan kalemler erkek sürgün, alt dallarından alınan kalemler dişi sürgünleri oluşturur,
  • Aşılanacak anaç ağaç ile uygulanacak aşı kalemi, mümkün olduğunca aynı bölgenin bitkileri olmasına özen gösterilmelidir,
  • Aşı kalemleri elde edildikten sonra, aşı yapılacak zamana kadar saklanabilir, eğer bir günden uzun bir zaman sonra aşılama yapılacak ise aşı kalemleri buzluğa konulmalıdır, böylece istenilen bir zaman diliminde aşı yapılabilir.
  • Aşı kalemleri alınırken hava sıcaklığının sıfırın üzerinde olması gerekir,
  • Aşı kalemleri daima iğne yapraklı, yeşil bitkilerden elde edilmelidir.
Aşılama Teknikleri nelerdir?

Kalem aşısı; İlk bahar aylarında yapılan bu tür aşı anaç üzerinde taze kesilmiş kalem yeriyle, taze kesilmiş kalemin kambiyum bölgeleri (anaç ve kalemin kesilmiş canlı bölgesi) üst üste gelecek şekilde sıkıca temas ettirilmesi sonucu anaç ve kalem arasında sıkı bağlantı kurulması ile kalem aşısı meydana gelir. Kalem aşısı teknikleri ayrıca Gaga aşısı, Çoban aşısı, Dikicili aşı (İngiliz aşısı), Yarma aşı, Köprü aşı, Kakma aşı Kenar aşı, Kemer aşı şeklinde kendi arasında ayrılır. Bunların uygulanış şekli birbiri ile benzerlik taşır.

Bunlardan Dikicili aşı uygulaması yapmak için 1-1,5 cm arasında anaçlar kullanılır. Anaç ve kalem kalınlığı aynı olmalıdır. Anaç üzerine 2-5 cm arasında dilcik, kalem üzerine de aynı uzunlukta düzgün pürüzsüz çıkıntı yapılır. Bunlar iç içine sokulur, iyice macunlanır, sarılır ve sıkıca bağlanır.

Kenar aşısı ise; yan aşı olarakta isimlendirilir. Temel mantık, kalem kendinden kalın bir anaç üzerinde açılan çentiğe sokulur, çentik ve kalem girinti çıkıntıları yukarıda ki gibidir. Oldukça değişik şekiller de uygulaması vardır.

Göz aşısı; iki çeşit göz aşısı vardır, bunlardan flüt göz aşısı yama aşısı gibidir. Anaçtan çıkarılan kabuk kalemin, diğer aşılanacak bölümü tam saracak şekilde alınmasıdır. Yongalı göz aşısı ise; İlk bahar da ağaçlara su yürümeden hemen önce su yokluğundan dolayı ağaç kabuklarının kolayca ayrıldığı dönem de yapılır. Anaç bölge kabuğunda açılan T bölgesine diğer kalem kabuğun yerleştirilerek macunlayıp sarılması ilkesine dayanır.
Son Güncelleme : 23.04.2021 13:46:16
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. Kürşat YILDIRIM - 23.04.2021 13:46:16
Aşılama Teknikleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Aşılama Teknikleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Aşılama Teknikleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dut Ağacı Aşılama
Dut Ağacı Aşılama
Dut Ağacı Aşılama, dut ağaçlarının meyvesi ve ipekçilikte yararlanılan yaprakları için yetiştirilmektedir. İki cins dut çeşidi bulunmaktadır. Bu cinsler beyaz dut ve karadut şeklinde ayrılmaktadır. En iyi bilinmekte olan dut cinsi ise beyaz dut şekli...
Ağaç Aşılama
Ağaç Aşılama
Ağaç aşılama, eski zamanlardan günümüze kadar tarım alanında yapılmakta olan ciddi bir uygulamadır. Son derece etkili bir yöntem olan ağaç aşılama sayesinde birçok işe yaramaz ağaç, meyve ağacına dönüştürülerek daha değerli bir hale getirilebilmekted...
Zeytin Aşılama
Zeytin Aşılama
Zeytin Aşılama, Zeytin aşılama zeytin ağacı veya herhangi bir ağacı hastalıklarından dolayı kaybetmemek amacı ile uygulanır. Aşağıda belirtilen kök aşısıyla aynıdır büyük bir mecburiyet taşır. Bu aşılama sağlıksız ağaçlarda yavaş etki gösterir. Ancak...
Aşılama Sonrası Kanama
Aşılama Sonrası Kanama
Aşılama sonrası kanama, dikkate alınması gereken önemli bir problemdir. Vakit kaybetmeden doktor kontrolü gerekir. Aşılama sonrasında kanama olması normal karşılanabilir. Ancak miktarı önemlidir. Aşılama anestezi gerektirmeyen pratik bir işlem olduğu...
Kayısı Aşılama
Kayısı Aşılama
Kayısı Aşılama, Bu konumuzun içerisinde kayısı aşılama ile ilgili bilgilere değineceğiz. Bilindiği üzere her bitkinin kendine has özellikleri vardır. Kimi bitki derine kök yapar, kimi bitki de yüzeysel olarak kök yapar, kimi çok su ister, kimi az su ...
Gül Nasıl Aşılanır
Gül Nasıl Aşılanır
Gül Nasıl Aşılanır, Gül çiçeğinde aşılama, bitkinin tohumsuz olarak üretimini sağlamak için uygulanır. Kök fidanlarından anaç olarak yararlanılan gülün istenilen çeşidinin başka bir gül dalından alınan aşı kalemi ile kaynaştırılması ilkesine dayanır....
Portakal Aşılama
Portakal Aşılama
Portakal aşılama, portakal aşılama her meyve de olduğu gibi, turunçgillerde de oluşan bir aşı türüdür. Aşının yapılma nedeni hangi meyveyi istiyorsan onunla aşılamak için kullanılır. Portakalı aşılamak için turunç ağacına aşılayarak portakal olmasını...
Badem Aşılama
Badem Aşılama
Badem aşılama, bu yöntem cins olmayan badem ağaçlarına uygulanırken; çekirdekten yetişmiş badem olan badem ağaçlarının cinslerin değiştirmek için uygulanır. Daha kaliteli ürün elde etmek için yapılan yöntemlerin ilk sıralarında yer alır. Uzman kişile...
Ihlamur Aşılama
Ihlamur Aşılama
Ihlamur Aşılama, ıhlamur ağacın üretim işlemi bilindiği üzere tohumla yapılmaktadır. Ancak kalem aşısı, çelikleme ya da daldırma yöntemiyle de üretiminin gerçekleştirildiği bilinmektedir. Tohumların döllenme aşamasında belli bir embriyo dinlenme z...
Erik Aşılama
Erik Aşılama
Erik Aşılama, kaliteli bir şekilde erik üretmek isteyenler ve istenilen erik türünün yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Erik aşısında en önemli etkenlerden birisi aşı gözünün alınmış olmasıdır. Farz edelimki komşunuzun bahçe...
Aşılama İğnesi
Aşılama İğnesi
Aşılama iğnesi, kısırlık tedavileri sırasında yani aşılama tedavisinde ve tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların uyarılmasından sonra yumurta çatlatma için yapılan iğnedir. Buna aşılama iğnesi ya da yumurta çatlatma iğnesi denir. Bu kısırl...
İncir Aşılama
İncir Aşılama
İncir Aşılama, Anavatanı Türkiye olan ve ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetişen bir meyve olan incir, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra reçeli yapılarak ve kurutulmuş hali ile de oldukça sevilir ve ülkemizde oldukça önemli bir ekonomiye sahip ol...

 

Dut Ağacı Aşılama
Ağaç Aşılama
Zeytin Aşılama
Aşılama Sonrası Kanama
Kayısı Aşılama
Gül Nasıl Aşılanır
Portakal Aşılama
Badem Aşılama
Ihlamur Aşılama
Erik Aşılama
Aşılama İğnesi
İncir Aşılama
Armut Aşılama
Aşılama İle Hamile Kalan
Fidan Aşılama
Aşılama
Elma Aşılama
Bitki Aşılama
Meyve Aşılama
Ceviz Aşılama
Aşılama Teknikleri
Aşılama Sonrası
Aşılama Nasıl Yapılır
Aşılama Süreci
Aşılama Yöntemi
Gebelikte Aşılama
Tüp Bebek Aşılama
Çocuk Aşılama
Bebek Aşılama
Popüler İçerik
Armut Aşılama
Armut Aşılama
Armut Aşılama, armut özellikle yaz aylarında en sık olarak tüketilen meyvelerin başında gelmektedir. Ayrıca armut hem vitamin hem de mineral açısından...
Aşılama İle Hamile Kalan
Aşılama İle Hamile Kalan
Aşılama ile hamile kalan, İnsanlar günümüzde oldukça fazladır. Aşılama ile hamile kalma, bayanların uzun dönem döllenme ile yapamadıkları bebeklerin e...
Fidan Aşılama
Fidan Aşılama
Fidan aşılama, Aşı ile üretiminde bir bitkinin bir parçasına başka bir bitki ile bir araya getirilerek kaynaşmasıdır. Aşılamada önemli olan aşı olacak...
Aşılama
Aşılama
Aşılama, bir yılı aşkın süredir, korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen gebelik sağlanamayan çiftlerde gebelik sağlamak için kullanılan oldukça basit b...
Elma Aşılama
Elma Aşılama
Elma Aşılama, Çekirdekten yetişmiş fideler yada cinsi değiştirilmek istenen elma ağaçlarına aşı yapılabilir. Aşı için uygun ortam,mevsim, aşı'lık örne...
Bitki Aşılama
Bitki Aşılama
Bitki Aşılama: Bitkiler ağaçlar, otlar, yosunlar ve çiçekler gibi birçok bitkiye benzer organizmaları içinde bulunduran canlılar aleminde kilere den...
Meyve Aşılama
Meyve Aşılama
Meyve aşılama, Aşılama iki bitki parçasını bir araya bitkiymiş gibi kaynaştırarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme sanatına meyve aşıl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dut Ağacı Aşılama
Ağaç Aşılama
Zeytin Aşılama
Aşılama Sonrası Kanama
Kayısı Aşılama
Kayisi Cekirdeginden Kayisi Fidesi Yaptim
Bu yil da butun incirlerimiz olgunlasmadan dustuler
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kayisi Cekirdeginden Kayisi Fidesi Yaptim
Bu yil da butun incirlerimiz olgunlasmadan dustuler
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021