Aşılama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?
22 Temmuz 2024

Aşılama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Aşılama Sonrası

Aşılama Nedir?

Aşılama, bir yılı aşkın süredir doğal yollarla gebelik elde edememiş çiftler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Erkekten alınan kaliteli sperm hücresinin, kadının rahmine transfer edilmesini içeren bu yöntem, basit ve etkili bir tedavi sürecidir. Aşılama tedavisinde çiftlerin gebelik elde etme olasılığı yaklaşık %20'dir. Başlangıçta çiftlerin doğal yollarla gebelik sağlaması beklenmeli, başarısızlık durumunda gerekli testler yapılarak tedaviye başlanmalıdır. Aşılama tedavisi için kadında yumurta üretimi ve erkekte sperm üretimi mutlaka olmalıdır. Kadın ya da erkekte bebek sahibi olmaya engel bir durum varsa, bu durumun çözümlenmesi ve daha sonra tedaviye başlanması gerekmektedir.

Aşılama Sonrasında Ağrı

Aşılama tedavisi oldukça basit ve kısa sürede tamamlanan bir tedavi metodudur. Tedavi sonrasında çoğu hasta herhangi bir ağrı hissetmezken, bazı hastalarda hafif kasık ağrısı yaşanabilir. Tedavi anesteziye gerek duyulmadan yapılan bir işlemdir. Bazı hastalarda yaşanan ağrı sonrasında düşük meydana gelebilir. Bu nedenle ağrının şiddeti hafif bile olsa mutlaka doktora bildirilmelidir.

Aşılama Sonrasında Kanama

Eğer tedavi kurallarına uygun, uzman bir doktor tarafından ve donanımlı bir merkezde yapılmışsa kanama görülme ihtimali yok denecek kadar azdır. Tedavi, kanamaya neden olabilecek bir tedavi değildir. Bazı hasta gruplarında tedavi devam ederken rahim ağzında hafif lekelenme tarzında kanama görülebilir. Bu şekilde yaşanan kanamanın gebeliğe karşı herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Kanama ara ara bir gün boyunca devam edebilir. Eğer 3 günü geçmesine rağmen kanama devam ederse ve şiddeti artarsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kanama, aşılama tedavisinden 2 hafta sonra meydana gelmişse ve sürekliliği varsa bu durum üstüne görme ya da adet kanaması olarak tanımlanır.

Aşılama Sonrasında Progesteron Hormonu

Aşılama sonrasında progesteron hormonu almaya gerek yoktur. Bazı sağlık merkezlerinde progesteron hormonu kullanılmadan tedavi uygulanmaktadır. Bu durum tamamen doktorun kararına bağlıdır.

Aşılama Sonrasında Cinsel İlişki

Aşılama sonrasında cinsel ilişkinin ne zaman olacağı doktor kararıyla belirlenir. Hastanın sağlık durumu, uygulanan tedavi yöntemi ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak cinsel ilişki kısıtlamasında değişiklik olabilir. Bu konuda doktor, ailelere gerekli açıklamalarda bulunur.

Aşılama Sonrasında Hamilelik Testi

Aşılama tedavisinden sonra hamilelik testi, tıpkı normal gebeliklerde olduğu gibi yapılır. Aşılama tedavisinden 2 hafta sonra test yapılarak gebelik kontrol edilir.

Aşılama Sonrasında Hamilelik Belirtisi

Aşılama tedavisi sonrasında gebelik sağlanmışsa annenin gebelik süreci tıpkı normal gebelikler gibi olur. Tedaviden 3 hafta sonra olası gebelik belirtileri yaşanmaya başlar. Gebeliğin ilk belirtileri, mide bulantısı, kusma, halsizlik ve baş dönmesi şeklinde olur.

Aşılama Sonrasında Gebelik Sağlanmışsa

Aşılamadan 2 hafta sonra yapılan gebelik testinin sonucu pozitifse bu durum tedavinin başarılı olduğunu gösterir. Zaman kaybı yaşamadan doktora başvurulmalı ve gebeliğin kesin olarak kanıtlanması sağlanmalıdır.

Aşılama Sonrasında Beslenme

Aşılama tedavisi boyunca veya tedaviden sonra özel bir beslenme programı bulunmamaktadır. Normal gebeliklerde anne adayı nasıl besleniyorsa, aşılama tedavisiyle gebe kalan anne adayları da aynı şekilde beslenmelidir. Gebelik sağlandıktan sonra aşılama ile gebe kalan anne ve doğal yollarla gebe kalan anneler arasında hiçbir fark yoktur.

Aşılamadan Sonra Hamilelik Ultrasonda Ne Zaman Görülür?

Aşılama sonrası anne karnında gelişmeye başlayan embriyo, gebeliğin ilk haftalarında ultrason ile gözlemlenemez. Gebeliğin ultrason ile incelenebilmesi için en az 4 haftalık olması gerekir. Aşılamadan sonraki 20. gün ultrasonla bakıldığında bebek tespit edilebilir.

Aşılama Sonrasında Sonuç Başarısızsa İlk Adet Ne Zaman Görülür?

Aşılama sonrasında gebelik sağlanamamışsa ilk adet, aşılamadan 2 hafta sonra görülebilir. Hem gebelik sağlanamamış hem de 2 haftayı geçmesine rağmen adet görülmemişse doktora başvurulması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gül Nasıl Aşılanır?

Gül Nasıl Aşılanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Armut Aşılama Nasıl Yapılır?

Armut Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Aşılama Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Aşılama Teknikleri Nelerdir?

Aşılama Teknikleri Nelerdir?

Aşılama Türleri ve Özellikleri

Aşılama Türleri ve Özellikleri

Fidan Aşılama Nasıl Yapılır?

Fidan Aşılama Nasıl Yapılır?