Gül çiçeğinde aşılama, bitkinin tohumsuz olarak üretilmesini sağlamak için uygulanan bir yöntemdir. Bu işlem, kök fidanlarından anaç olarak yararlanılarak, istenilen gül çeşidinin başka bir gül dalından alınan aşı kalemi ile kaynaştırılması ilkesine dayanır. Tohum kullanımı yaygın olduğunda elde edilen bitkiler genellikle tür karakterini kaybederek yabani hale gelir. Bu nedenle aşılama ile gül üretimi yaparak, istenilen gül çeşidinin karakterini kaybetmeden verimli ve kaliteli bir şekilde üretimi sağlanır. Aynı çeşit güller, çoğu melez tohumla ekildiğinde meydana gelen değişim birçok çeşit gülün ortaya çıkmasına neden olur. Bu tür sorunların ortadan kaldırılması için uygulanan gül aşısı ve çelikleme yöntemleri farklılıklar gösterir. Gül üretiminde daha kesin ve net sonuçlar elde edilmesi için çeşitli aşılama yöntemleri uygulanır. Aşılama İşlemi Ne Zaman Yapılır? Aşılama yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, gül ağacının kabuk oluşturmuş olmasıdır. Aşılama yapılırken hava durumuna da dikkat edilmelidir. Aşırı soğuk havalar aşılama için uygun değildir, aynı şekilde aşırı sıcak da aşılama işlemini olumsuz etkiler. Gül aşısının tutması isteniyorsa, serin havalarda, özellikle gece saatlerinde yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan aşılamaların daha etkin ve kaliteli sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Gül Aşılama Yöntemleri Gül aşısı yapmak için birçok aşı uygulamasından yararlanılır. Bunlardan en yaygın kullanılan aşı türleri kalem aşısı ve göz aşısıdır.
Aşının Korunması İçin Gerekenler Aşılama işleminin başarısı, gösterilen itina ve dikkat ile doğru orantılıdır. Genellikle usulüne uygun yapılan aşılar tutar. Bunun için aşılar mümkün olduğunca dış etkilerden uzak tutulmalıdır. Sarılan yer hava almamalı ve anaç gülün altında biraz gübre olması faydalıdır. Anaçın dikili olduğu toprak kuru olmamalı, bunun için gereken özen gösterilmelidir. |