Erik Aşılama Nasıl Yapılır?
24 Temmuz 2024

Erik Aşılama Nasıl Yapılır?

Erik Aşılama

Erik aşılama, kaliteli erik üretmek isteyenler için yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Bu yöntem, istenilen erik türünün yetiştirilmesinde büyük önem taşır. Erik aşısında en önemli etkenlerden biri, aşı gözünün doğru alınmasıdır. Örneğin, komşunuzun bahçesindeki verimli bir erik ağacından göz alarak kendi ağacınıza aşı yapmak isteyebilirsiniz. Ancak, başarılı bir aşılamanın nasıl yapıldığını bilmek gereklidir.

Erik Aşılaması Nasıl Yapılır?

Üzerinde meyve bulunan dal ya da sürgünler, yaz ayları boyunca sürekli olarak büyümeye devam eder. Herhangi bir dalın uzayan uç bölümü, bir sonraki yıl verimli bir meyve verebilir. Eğer uç bölümlerden aşı alırsak, erik ağacının da bir sonraki yıl hızla verim vermesi beklenir. Uzayan dallardan veya sürgünlerden belli bir bölümü, meyvelerin bulunduğu kısma yaklaşmadan kesmek önemlidir. Bu dal parçası, erik aşısı yapmak için kullanılabilecek hazır bir kalem olabilir.

Ancak, dalın tüm kısımlarının işe yarayacağını söyleyemeyiz. Örneğin, dalın uç bölümü henüz odunlaşmadığından kolayca eğilir. Bu bölümleri dal parçasından ayırmak gerekir. Erik dalı genellikle mor renkte bir gövdeye sahiptir ve uç bölümlere doğru gidildikçe mor rengi azalır. Bu bölgelerdeki gözler yeterince olgun değildir ve başarılı bir aşı sonuç vermez. Bu nedenle, dalın kolayca eğilen veya mor rengi bulunmayan bölümlerini kesmeliyiz.

Elimizde bulunan kalem, kesilmesinden dolayı hızla nem kaybeder. Bu nedenle, hızlı bir şekilde hareket etmek ve dalın yapraklı kısımlarını saplarından ayırmak gereklidir. Bu şekilde, göz kısımlarını alacağımız sürgün yaprakları da temizlenmiş olur. Kalemi suya koyarsak nemini kaybetmez. Eğer su imkânı yoksa, nemli bir beze sararak kalemin nemini koruyabiliriz.

Artık erik aşısı yapabilmek için kalemimiz hazır hale gelmiştir. Erik ağacına yapılacak olan göz aşısı için en önemli özelliklerden biri, gözün doğru bir şekilde çıkarılmasıdır. Aşı gözü alınacağı sırada kalem üzerinde küçük hesaplamalar yapmak önemlidir. Gözün yaklaşık 1,5 santim altından ve üstünden kesici bir aletle yatay olarak çentik atılmalıdır. Bu çentikler, gözde zarar meydana getirmeden birbirleriyle birleştirilmelidir. Gözün etrafında dikdörtgen benzeri bir alan oluşturulmuş olur. Göz, dalın birleştiği alandan hafifçe sola veya sağa doğru hareket ettirilerek kabuğuyla birlikte çıkarılmalıdır. Gözün kabukla birleştiği kısımda tomurcuk yer alır. Bu tomurcuğun tam simetriğinde, kabuğun iç kısmında bir siyah nokta bulunmalıdır. Eğer bu nokta yoksa, yaptığımız erik aşısı büyük ihtimalle tutmaz. Bu nedenle, gözde siyah bir noktacık olmasına dikkat etmeliyiz.

Artık hazırladığımız gözle erik ağacına aşı yapabiliriz. Aşıyı uygulamak istediğimiz dala yatay bir çentik atılmalı ve gözün kabuk kısmının uzunluğuna eş olacak şekilde dikey bir çizik çizilmelidir. Dikey olarak çizilen çizginin sağ ve sol tarafındaki kabuklar hafifçe kaldırılmalıdır. Bundan sonra bağlama işlemine geçilir. Bağlama işlemi aşağıdan başlanmalı ve oldukça sıkı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Erik Aşısının Tuttuğunu Anlamak İçin Yapılması Gerekenler

Erik aşısının gözünü alırken yaprakların sap bölümü de alınmış olur. Kabuğuyla birlikte bu sap bölümü de aşılamada kullanılır. Aşılama uygulanan bu sap kısmı, yaklaşık 5 hafta içinde kurur ve düşerse veya dokunduğumuzda düşerse, yaptığımız erik aşısının tuttuğu anlamına gelir. Dokunduğumuzda sap kısmı sert bir hal almışsa ve aşı yapılan alanda değişiklik olmadan duruyorsa veya ciddi bir darbeyle yere düşüyorsa, bu aşı tutmamış demektir.


Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Aşılama Süreci

Aşılama Süreci

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağaç Aşılama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ağaç Aşılama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ceviz Aşılama Teknikleri

Ceviz Aşılama Teknikleri

Meyve Aşılama Nasıl Yapılır?

Meyve Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama Teknikleri Nelerdir?

Aşılama Teknikleri Nelerdir?

Aşılama Türleri ve Özellikleri

Aşılama Türleri ve Özellikleri