Badem Aşılama Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2024

Badem Aşılama Nasıl Yapılır?

Badem Aşılaması

Badem aşılaması, cins olmayan badem ağaçlarına uygulanan ve çekirdekten yetişmiş badem ağaçlarının cinslerini değiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Daha kaliteli ürün elde etmek amacıyla yapılan bu yöntem, badem yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Uzman kişiler tarafından uygulanan badem aşılaması sayesinde ağaçlar başka cinslere çevrilir ve uygulamadan üç yıl sonra düzenli olarak meyve alınmaya başlanır. Aşılama için genetik özellikleri bilinen çeşitlerden aşı kalemleri temin edilmelidir. Badem ağacının verimi oldukça yüksek olduğundan, yapılan aşı sayesinde daha kaliteli ürünler alınması sağlanır. Ayrıca yapılacak aşılamalar arasında geç çiçek açan ve birbirlerini karşılıklı olarak tozlayıcı ağaç cinslerinin seçilmesi, ürün verimi açısından oldukça önemlidir.

Çevirme Aşısı

Çevirme aşısı genellikle ilkbahar döneminde yapılır. Aşı kalemleri, ağaçlar uyanmadan alınır ve aşı zamanına kadar nemini yitirmeden soğuk buzdolabında plastik poşetler içinde saklanır. Aşı yapılırken aşı kalemleri uyanmamış olmalıdır. Buna karşılık olarak ağaçlar ise yeni uyanmaya başladığı dönemde iken çevirme aşısının uygulanması gerekir. Çevirme aşısı, kalem veya göz aşıları ile uygulanır. Yaklaşık beş santimetreye kadar olan dallarda gövdelere çift kapaklı göz aşıları uygulanırken, kalın dallarda gövdelerde kalem aşılar uygulanır. Badem ağacına yapılan çevirme aşısına başlamadan önce ağaçların durgun dönemindeyken tek tek incelenip aşı yapılacak yerlerin belirlenmesi, aşı yapma işleminin daha kısa sürmesini sağlar. Hazırlık için kısaltma budamaları yapılır. Gerekirse taç içinde dal seyretmesi yapılan aşıdan sonra yeni çeşidin sürgünlerinin kolayca büyümesi desteklenmiş olur. Büyük ağaçlarda tüm dallara bir yılda aşılama yapılması yerine dalların yarısına bir yıl içinde, diğer yarısının diğer yıl aşılanması daha sağlıklıdır. Küçük ağaçlarda ise ana gövdeye yapılacak kalem veya göz aşıları ile ağacın tek bir aşı sürgününden büyümesi sağlanır.

Göz Aşısı

Göz aşısı, küçük bir kabuk parçasının üzerine tek bir göz yapılarak uygulanır. Göz aşısında kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur. Sonbahar göz aşısı durgun zamanda yapılırken, ilkbahar göz aşısı erken sürgün aşısı olarak uygulanır. Haziranda yapılan göz aşısı ise geç sürgün aşısı olarak bilinir. Göz aşısı, 6 mm ile 2,5 cm arasındaki çapta olan anaçlara uygulanır. Yapılan göz aşısında dikdörtgen biçimindeki bir kabuk parçasının anaç bölgeden kesilip çıkarılması ve üzerinde göz bulunan kalem üzerindeki aynı büyüklükte bir kabuk parçasının çıkarılıp bölgeye yapıştırılması ile bir göz meydana getirilir. Anaç üzerine yerleştirilmesi şeklinde uygulanır. Genellikle diğer aşıların başarısız olduğu zamanlarda bu işlem uygulanır. Göz aşısı, günlük sıcaklık farkının az olduğu zamanlarda yapılır ve aşı yeri bağlanarak işlem tamamlanır.

Kalem Aşısı

Yarma Aşı

Yarma aşı, badem ağaçlarının gövdelerinde veya büyük dallarında uygun olan bölümün seçilmesi ile uygulanır. Ağaç ikiye yarılarak aşı yapılan cinsin yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Bu yöntemle yeni bir sürgünün elde edilmesi sağlanarak ağacın cinsi değiştirilir.

Kakma Aşı

Kakma aşı, özellikle 10 santimetre veya daha kalın çaplı dalların aşılanmasında kullanılan bir yöntemdir. Genellikle her dala uygulanan 3 kalemle aşılama sağlanır.

Dilcikli Aşı

Dilcikli aşı, badem ağaçlarının cinsini değiştirmede en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu işlem sırasında anaç ve kalem aynı kalınlıkta olmalıdır. Anaca aşılanmasında uygulama daha kolaydır. Gerekli şartlar sağlandığında dilcikli aşı tutma oranı oldukça yüksektir. Bu işlem sayesinde yapılan aşı ile anaç dal çabucak kaynayarak kuvvetli bir birleşme meydana getirir ve dilcikli aşının tutması sağlanır.

Kenar Aşı

Kenar aşı, badem ağacının kaleminin kendinden kalan anacın yan kısmına yerleştirilmesi ile uygulanan bir işlemdir. Kenar aşı yaygın olarak kullanılır ve cins değişiminde garanti sonuçlar sağlar.

Aşıların yapımından sonra aşı bölgeleri aşı bağı ile bağlanmalı, daha sonra macun ile bu bölgeler kapatılmalıdır. Aşı için kullanılan macunlar, bu bölgeleri kapatarak aşının hava almasını engeller. Böylece yapılan aşı ile ana gövdede bulunan anaç dalın birbirine kaynaması daha kolay sağlanır. Bu yöntemler sayesinde badem ağacının aşılanması yapılarak daha kaliteli ve fazla ürün elde edilmesi sağlanmış olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Müride

12 Temmuz 2024 Cuma

Badem ağaçlarına çevirme aşısı ile cins değiştirme işlemini denedim ama bazı dallarda aşı kalemleri tutmadı. Acaba bu sorunun nedeni ne olabilir? Aşı yaparken dikkat edilmesi gereken özel bir nokta var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Müride, aşı işleminin başarılı olmaması birkaç farklı nedene bağlı olabilir. Öncelikle, aşı yapılacak dalların ve aşı kalemlerinin uyumlu olması çok önemlidir. Aşı yapılacak anaç ve kalemin birbirine uygun türde ve genetik olarak yakın olması gerekmektedir. Bunun dışında, aşı yaparken steril bir ortamda çalışmak ve kullanılan aletlerin temiz olması da çok önemlidir. Aşı yapılan yerin uygun şekilde sarılması ve yeterince nemli tutulması da başarı oranını etkileyebilir. Son olarak, aşının doğru mevsimde yapılması da kritik bir faktördür. İlkbahar genellikle aşı için en uygun dönemdir çünkü bu dönemde bitkiler daha hızlı büyürler ve aşı yerinin kaynaşması daha kolay olur. Bu noktalara dikkat ederek aşı işleminizi tekrar deneyebilirsiniz. Kolaylıklar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tüp Bebek Aşılama

Tüp Bebek Aşılama

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebek Aşılama Nasıl Yapılır?

Bebek Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama Süreci

Aşılama Süreci

Badem Aşılama Nasıl Yapılır?

Badem Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aşılama İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Portakal Aşılama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Portakal Aşılama Nedir ve Nasıl Yapılır?