İncir Aşılama Nasıl Yapılır?
21 Haziran 2024

İncir Aşılama Nasıl Yapılır?

İncir, anavatanı Türkiye olan ve özellikle Ege Bölgesi'nde yaygın olarak yetişen bir meyvedir. İncir, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra reçel yapılarak ve kurutulmuş haliyle de oldukça sevilir ve önemli bir ekonomi kaynağıdır. Besin değeri açısından zengin olan incir, bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Aynı zamanda kemik ve diş sağlığına sayısız faydası vardır. İncir, yaklaşık 8-10 metre boyunda olan ağaçlarda yetişir.

İklim ve Toprak Koşulları

İncir yetiştirmekte en önemli etken iklim koşullarıdır. İncir ağaçları, kış mevsiminde ılık, yaz mevsiminde sıcak, yıllık ortalama sıcaklığı 18-20 ℃ arasında olan bölgelerde en iyi şekilde gelişir. Nemin olmadığı sürece her tür toprakta yetişen incir ağacı, derin, kireçli ve killi toprakları daha çok sever.

İncir ağaçları, çelik ile oldukça kolay bir şekilde üretilebilir. Bu nedenle pek de aşı yöntemi kullanılmaz. Ancak çekirdekten yetiştirilmek ve ağaçların değiştirilmek istendiği zaman aşı yöntemi kullanılır. İncir aşılama da en çok kullanılan aşı şekilleri göz ve kaplama olan kabuk aşılardır.

Göz Aşısı

Göz aşısı, küçük fidanlarda bulunan 1 ve 3 yaşlarında olan genç dallara yapılır ve daha çok fidanlıklarda tercih edilir. Kaplama aşısı ise, 4 ve 5 yaşları arasındaki kalın dallara yapılır. Yaşlı dallara ise yaklaşık olarak 8-10 cm kalınlığında olan dallar üst kısımlarında bulunan dallar budanarak gençleştirme yapıldığında hemen çoban aşısı ya da yarma aşı yapılır veya gelecek yıl yeni oluşmuş bir yıllık sürgünlere göz aşısı yapılır.

Aşılama Yöntemleri

Yaşlı dallara yapılacak olan aşı yönteminde en iyi sonuç verecek yöntem, su yürümeye başlamadan yapılacak olan kakma ve yarma aşılardır.

  • Göz Aşısı: Küçük fidanlarda bulunan genç dallara yapılır.
  • Kaplama Aşısı: Kalın dallara uygulanır.
  • Çoban Aşısı ve Yarma Aşı: Yaşlı dallara yapılır.

Aşılama Nasıl Yapılır?

Seçilmiş olan bir türden aşı kalemi alınarak ve aşı kalemi üzerinde göz yer alan kabuğun kesilip kaldırılması ile alındıktan sonra aşı yapılmak istenilen dalın üzerine T şeklinde bir kesik oluşturulur ve kabuğu kaldırıldıktan sonra üzerinde göz yer alan kabuk bu kabuğun üzerine düzgün bir biçimde yerleştirilir ve sadece gözü dışarıda kalacak biçimde sıkı bir biçimde rafya ya da ip ile bağlanır. Aşılama yapıldıktan sonra aşı yapılan dallar aşılama yerinin biraz üst kısmından kesilir. Aşılar üzerine sarılan rafya ya da ip, yaklaşık bir yıl sürebilecek aşıların tutup filizlenmesi sonucunda dallardan alınır.

Aşılama Zamanı

İncir aşılama, genellikle dalların kabuk verdiği nisan ve mayıs ayları arasında ya da eylül ve ekim aylarında uygulanır. İlkbahar mevsiminin ilk ayında yapılacak olan göz aşıları, 1 yaşında olan genç sürgünlerden alınır. Göz aşısı sonbahar mevsiminde uygulanacaksa gözler taze sürgünlerden seçilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aşılama ile Hamile Kalan

Aşılama ile Hamile Kalan

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebek Aşılama Nasıl Yapılır?

Bebek Aşılama Nasıl Yapılır?

Gebelikte Aşılama Türleri ve Özellikleri

Gebelikte Aşılama Türleri ve Özellikleri

Ceviz Aşılama Teknikleri

Ceviz Aşılama Teknikleri

Armut Aşılama Nasıl Yapılır?

Armut Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama Teknikleri Nelerdir?

Aşılama Teknikleri Nelerdir?